Beboere på Møllenberg engasjerer seg for å bedre trafikksikkerheten

Møllenberg & Rosenborg Velforening ser Møllenbergprosjektet som en mulighet for en helhetlig opprustning av trafikksikkerheten.

- Da blir det feil å jobbe stykkevis og delt - i stedet for å ha en helhetlig strategi som kommer alle trafikantgrupper til gode, sier Ellen Loxley på vegne av styret i velforeningen.

Et lite stykke sykkelvei til flere millioner

Denne uka starter byggingen av en sykkelvei i Bakkegata fra Innherredsveien og opp til Kirkegata. Sykkelveien skal bli en del av Ranheimsruta og hensikten er å gjøre området mer sykkelvennlig, skille gående fra syklende og tilrettelegge for flere syklister. Velforeningen mener at resultatet blir noe helt annet.

-  Utbyggingsprosessen av en av hovedfartsårene til Møllenberg har hatt minimalt av beboerinvolvering, og resultatet er en sykkelvei som alle myke trafikantgrupper taper på, forklarer Ellen Loxley.

Gatetunet forsvinner og det blir lite rom for gående langs deler av sykkelveien. Videre blir ikke sykkelveien koblet på sykkelfeltene til Bakklandet eller videre inn til Midtbyen, men ender i en flaskehals ved krysset Nedre Bakklandet/ Innherredsveien, slik at det blir heller ingen optimal løsning for syklister - som må sykle sikk-sakk mellom gående på de mest travle tidspunktene. I tillegg er vi bekymret for gatekryss og andre steder på strekningen der fotgjengere må krysse syklister og el-sparkesyklister. I dagens gatetun har fotgjengere en viss forrang, ved at kjørende har vikeplikt for gående og gjeldende fartsgrense er satt til gangfart. Midlene kunne heller blitt brukt på en mer helhetlig løsning som gagner alle parter i området.

Stort engasjement for bedret trafikksikkerhet

Velforeningen har engasjert seg i saken på vegne av beboere, naboer og andre brukere av strekningen siden juni i år.  Prosessen har dessverre vært preget av treg dialog og lite lydhørhet fra kommunens side når det gjelder våre innspill og bekymringer knyttet til både trafikksikkerhet og fjerning av et gatetun som utgjør et viktig fellesområde i bydelen. Planene virker å i stor grad være bestemt allerede før det ble åpnet for innspill.  - men både Tore Dyrendahl fra MDG og Areal- og samferdselskomitéen har deltatt på befaring og Trygg Trafikk har engasjert seg ved å sende høringsuttalelse om.

-  Trygg Trafikk anbefaler en ny befaring av sykkelveien. Midlene som brukes i prosjektet burde heller brukes på en langsiktig plan der beboerne involveres, i stedet for en trafikkløsning som vi frykter vil gi dårligere trafikksikkerhet sammenlignet med nåværende utforming, sier Loxley.

Nå satser Møllenberg & Rosenborg Velforening at Formannskapet og dagens politikere kommer på banen, og bevilger tilstrekkelig med ressurser gjennom Møllenbergprosjektet for varig forbedring av trafikksikkerheten.


Ellen Loxley og Ane Sara Spelda
Møllenberg og Rosenborg Velforening