Nonnegata 1922 og 2018

Artikkel fra Adressa 24.09.18
Av: Kjell A. Olsen og Per Christiansen

Nonnegata var en lang og bratt skolevei for unger som bodde lengst nede på Møllenberg. Til gjengjeld fikk de byens beste utsikt når de var vel fremme på skolen, og hjemveien ned bakkene gikk som en lek. Den nye Bispehaugen skole sto ferdig 1. september 1921, «som et vakkert og kraftfuldt træk i byens ansigt,» som det het i Trondhjems Adresseavis ved åpningen. Flere gater hadde fått et «virkningsfuldt fondmotiv», og arkitekt Carl J. Moes store skolebygning ble beskrevet som det flotteste byggverk byen var blitt beriket med i nyere tid.

Etter den store boligbyggingen på Møllenberg (på gårdene Bakke og Rosenborgs grunn) i 1880- og 90-årene oppsto et skrikende behov for en ny skole i området. De to gamle skolene på Bakklandet, dvs. gutteskolen på Gråmølna og pikeskolen i Nygata, var langt fra store nok til å ta imot den store veksten i elevtall i denne delen av byen og skulle nedlegges så snart en ny skole sto ferdig.

Kommunen og skolestyret arbeidet på spreng for å bygge et nytt stort skoleanlegg, for så mange som 1400-1600 elever. I 1893 ble det kjøpt tomt på et platå høyt oppe i det skrånende terrenget på Møllenberg, men byggingen av skolen ble forsinket av en langvarig debatt om to alternative utkast, det ene med flere mindre paviljonger i tre, det andre med alt samlet i én stor murbygning.

En stund hellet det i retning av det siste alternativet, før det til slutt høsten 1896 ble gjennomslag for ordfører Christian Schaannings forslag om paviljongløsningen. I september 1898 åpnet Bispehaugen skole, og i årene frem til 1921 foregikk undervisningen i et skoleanlegg bestående av fem separate toetasjes trebygninger. Selv dette ble etter hvert for lite og trangt for de store barnekullene i skolekretsen, og planleggingen av et nytt skolebygg kom i gang i 1918. Knapt to år etter kunne A/S Jernbeton sette i gang med grunnarbeid og fundamentering, og 500 kubikkmeter stein ble sprengt bort for å rydde den 800 kvm store tomten. Snart kom murerarbeidet i gang, ledet av murmester Herman Aars, og etter bare 1 ½ års byggearbeid sto skolen ferdig. Den korte byggetiden ble betegnet som rekord for en så stor bygning.

Den nye Bispehaugen skole var bygd med midtkorridorsystem og hadde fra seks til ni klasserom i de tre ordinære etasjene. I sokkeletasjen var det i tillegg to undervisningsrom, mens gymnastikksal var innredet i loftsetasjen, der det var lysinnfall gjennom taket. For elevene på Bispehaugen skole startet skoleåret 1921/22 dermed med ekstra stor spenning og forventning. Nå gjaldt det å sikre seg en plass på vindusrekka - med byens fineste utsikt.